(Nadelen voor anderen 🤭) en hoe ik ermee omga 🚀

In mijn vorige blog had ik het over waarom ADHD een superkracht is, maar laten we eerlijk zijn: niet iedereen ervaart dat zo. En dan bedoel ik vooral… de mensen om mij heen. 😂

Want ja, er zijn nadelen aan ADHD. Maar de vraag is: voor wie?

Vroeger, toen ik nog een tiener was en mijn pleaser-modus volop aan stond, vond ik het vreselijk als mensen iets lastig aan mij vonden. Dan probeerde ik mezelf in duizend bochten te wringen om anderen minder “last” van mij te laten hebben. Spoiler alert: dat werkt niet. Mensen gaan zich alsnog irriteren aan dingen waar jij weinig controle over hebt, dus waarom zou je er energie aan verspillen?

Nu? Ik geniet vooral van de voordelen van ADHD. En als andere mensen last hebben van mijn snelle schakelen, creatieve denkpatronen of energiepieken, dan… 🤷‍♀️ Tja, dat is dan meer een uitdaging voor hen dan voor mij. Niet iedereen kan omgaan met directe communicatie, of met iemand die in oplossingen denkt in plaats van eindeloos te blijven hangen in problemen. Maar laten we eerlijk zijn: dat is dan toch niet mijn probleem? 😂

Toch, eerlijk is eerlijk, ik heb wél manieren gevonden om de nadelen waar ík zelf last van had, zoveel mogelijk te minimaliseren. Laten we die eerst even op een rij zetten.


🔥 De Nadelen van ADHD (Voor Mij, Niet Voor Anderen 😉)

1. Alles is boeiend, behalve wat moet

Als iets spannend en uitdagend is? Vol gas erop! Maar zodra het routine wordt, is mijn brein done. Klaar. Over naar het volgende. Dit maakt sommige taken (hallo, administratie 🙄) een hel.

2. Uitstelgedrag: de kunst van ‘morgen’

Mijn brein werkt volgens het “noodzaak = actie”-principe. Tot die tijd? Niks. Een examen voorbereiden? Dat doe je natuurlijk de avond ervoor. Lekker efficiënt toch?

3. Overprikkeling: ik hou van mensen, maar ze zijn ZO VEEL

Ik hou van menigtes, feesten en drukte. Maar na een paar uur voelt het alsof mijn brein door een blender is gehaald. Mensen zijn geweldig, maar ook doodvermoeiend.

4. Tijdsbesef: het zwarte gat van planning

Of iets nu twee minuten of twee uur duurt, mijn brein denkt altijd dat het twee minuten is. Dit maakt plannen… eh, uitdagend.

5. Moeite met afmaken: shine eraf? Interesse weg

Ik begin graag nieuwe projecten met 100% enthousiasme. Maar zodra het spannende eraf is? “Oh kijk, iets nieuws!” En dan blijft het half-af liggen.

7. Starten? Welke start? 🤯

Dit is er eentje die misschien minder vaak benoemd wordt, maar voor mij een van de grootste uitdagingen is: het daadwerkelijk beginnen.

Niet omdat ik niet wil starten, maar omdat mijn brein in een soort verlamming schiet als er te veel opties zijn. Stel, ik wil naar buiten gaan voor een wandeling. Klinkt simpel, toch? Maar voordat ik daadwerkelijk die deur uit stap, heeft mijn hoofd al een hele brainstorm gedaan:

  • Misschien moet ik eerst even mijn mail checken?
  • Of wacht, ik kan beter direct dat telefoontje plegen.
  • Of nee, als ik toch buiten ben, kan ik net zo goed even langs de winkel.
  • Maar ik moet ook nog een blog schrijven… en als ik dát nu eerst doe?
  • Hm, maar misschien moet ik eerst eten, want straks krijg ik honger…
  • Oh, kijk! Een interessante YouTube-video over productiviteit!

En BAM! Vijftien minuten later ben ik nog steeds binnen en is de motivatie om naar buiten te gaan al compleet vervlogen.

Het startprobleem is geen luiheid. Het is gewoon dat mijn brein vastloopt in te veel mogelijke keuzes en daardoor niet kiest.

Wat ik heb gemerkt, is dat ik hierin veel beter ben geworden. Soms moet ik gewoon besluiten: “Ik ga nu. Punt.” En zodra ik eenmaal in beweging ben, voelt het alsof mijn hele systeem weer meewerkt.

Hoe ik dit fix (voor mijzelf, niet voor anderen 😆) en minder nadelen ervaar

De sleutel is: optimaliseren, niet aanpassen aan de rest van de wereld. ADHD gaat niet weg, maar je kunt wél de omstandigheden zo instellen dat je er beter mee werkt.

1. Carnivore eten 🍖

Ik eet carnivoor, en dat heeft mijn brain fog (oftewel: die mist in je hoofd) enorm verminderd. Mijn focus is scherper, en ik raak minder snel overprikkeld. Dit helpt mij gigantisch om ADHD als kracht in te zetten. Lees er meer over in mijn vorige carnivore blog!

2. Beyuna-supplementen 💊

Wat bij mij werkt (en nee, geen claims hier, gewoon mijn ervaring):
Bright – Helderheid en scherpte in mijn denken
Power – Energie zonder crash
CBD-olie – Minder overprikkeling en meer focus
Magnesium – Ontspanning en beter slapen

Daarnaast gebruik ik nog meer Beyuna-producten, maar deze vier zijn écht voelbaar.


Conclusie: ADHD is geweldig (voor mij, niet mijn probleem voor anderen 😜)

Waar ik vroeger probeerde te voldoen aan hoe anderen dachten dat ik ‘moest’ zijn, heb ik nu mijn ADHD omarmd. Ik heb manieren gevonden om de nadelen voor mezelf te beperken, en de voordelen te maximaliseren.

En als iemand last heeft van mijn snelle denken, mijn “niet in het verleden blijven hangen”-mentaliteit of mijn oplossingsgerichte mindset? Dan is dat hun probleem, niet het mijne! 😂

Herkenbaar? Of heb jij ADHD-tips waar je zelf veel aan hebt? Laat het me weten! 😊

Like & deel
fb-share-icon
Tags:

Geef een reactie